Bredband med betalningsanmärkning

Uppdaterad 2 oktober 2020

Bredband är ju idag lika viktigt som el och vatten och väldigt svårt att klara sig utan för att fungera på ett normalt sätt i samhället. Här går vi igenom hur det fungerar att skaffa bredband med betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden.

Kan man skaffa bredband trots betalningsanmärkning eller skuld hos kronofogden?

Det kan vara mycket komplicerat att skaffa bredband om du har en betalningsanmärkning eller skulder hos kronofogden. Många internetleverantörer gör en kreditkontroll då du tecknar ett bredband. Om den kreditupplysning som görs visar på en nedsatt betalningsförmåga kan tyvärr operatören neka dig att skaffa bredband via dem.

En operatör som dock inte gör det är Penny då de endast har betalnig på bredbandet via kontokort. Se om du kan skaffa bredband via Penny.

Olika bredbandsleverantörer har olika kreditkontroll

Olika operatörer har olika hårda regler kring kreditkontroll och arbetar också med olika kreditupplysningsföretag.

Om du har en kreditskuld som du inte betalar kan du få vad som kallas en betalningsanmärkning. Ofta brukar man också kalla det för en "prick". Det är respektive kreditupplysningsföretag som beslutar om en betalningsanmärkning för en konsument och inte kronofogden.

Börja med att undersöka vilka bredbandsleverantörer som levererar bredband på din adress. Du kan gratis använda vår söktjänst för bredband på din adress. Finns det operatörer på din adress som du vet att du inte blivit nekad av tidigare kan du alltid prova att lägga en beställning.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Vill du veta om du har en aktuell betalningsanmärkning kan du ta kontakt med ett av kreditupplysningsföretagen. De vanligaste företagen för kreditupplysningar är:

  • Bisnode
  • UC
  • CreditSafe

Skaffa bredband med betalningsanmärkning

Som tur är finns det ändå vissa möjligheter att få bredband även om du har en betalningsanmärkning. Här har vi samlat några tillvägagångssätt och tips.

Förskottsbetala bredbandet

Om du blir nekad av en operatör kan du ändå höra med dem om det finns möjlighet att förskottsbetala bredbandet för en lägre period, exempelvis 6 månader eller 12 månader. Du kanske kan få betala för routern kontant eller köpa en router själv och inte inkludera den från operatören. Kan också finnas möjlighet att lägga någon form av deposition hos operatören.

Låt en borgenär stå för bredbandet

Låt någon familjemedlem eller god vän stå för bredbandet. Kan kännas jobbigt att fråga om detta, men då bredbandet är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig exempelvis nyheter, hålla kontakt med omvärlden och kanske söka jobb så finns det goda förhoppningsvis om att någon ställer upp.

Andra sätt att få bredband även om du har betalningsanmärkning

Går absolut det inte att lösa med ett eget abonnemang eller kontantkort så finns det ju alternativ som är helt gratis:

  • Surfa på ett bibliotek (där finns ofta också datorer att låna)
  • Surfa på (eller i närheten av) café eller motsvarande
  • Surfa där det finns publikt Wi-Fi

Mobilt bredband trots betalningsanmärkning

Ett populärt alternativ är att förbetala bredbandet genom att skaffa mobilt bredband från Hallon. Dessa abonnemang finns med olika stora datapaket. Läs mer i vårt blogginlägg om du undrar vilken datapott du behöver för mobilt bredband.

Hos Hallon betalar du med ditt bankkort istället för faktura. Pengarna dras från din bank den 1:e varje månad. För att skaffa mobilt bredband hos Hallon behöver du vara över 18 år och folkbokförd i Sverige.

Godkända bankkort hos Hallon

  • Visa
  • Visa Electron
  • Diners Club
  • MasterCard

Datapaket hos Hallon

Hallon har flera olika datapotter som du kan välja på:

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"